Inrichten van een kamer voor video bellen

Praktische tips over verlichting, geluid, vormgeving, meubels en meer bij een kamer voor videobellen. Inclusief een lijstje met handige producten

Hoe richt ik een kamer in voor video bellen?

Je herkent het vast wel. Die collega die nauwelijks zichtbaar is door te veel licht, of juist te weinig. Of die camera die zo laag staat dat je vooral het plafond ziet en nauwelijks het gezicht. Of een voortdurend geroezemoes op de achtergrond, waardoor je iemand slecht kan verstaan. Het geeft niet echt een goede indruk en leidt af van het gesprek. Maar wat is dan een goede inrichting voor videobellen?

Eerst even een definitie vooraf: Met video bellen (Of video calling) bedoelen we een online overleg waar je individueel op inlogt. Je zit dus alleen tegenover camera en beeldscherm. Een online overleg met meerdere personen noemen wij intern een conference call.

Even overleg?

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact op.

Een kamer voor video bellen via Teams, Google-meet of Zoom hoeft niet groot te zijn. Maar verlichting, akoestiek en ventilatie zijn wel belangrijk, net als verstelbaar meubilair voor als de overleggen wat langer kunnen duren. En natuurlijk een goed beeldscherm en een goede internetverbinding.

Verlichting

Voor verlichting bij video bellen gelden 3 basisregels.

  1. Zorg dat het licht voldoende helder is,
  2. Zorg dat het meeste licht van achter de camera komt en
  3. Vermijd harde slagschaduwen.
Een gezellig schemerlampje of ouderwetse TL maakt het beeld al snel te donker of te geel. Als er (te) veel licht van achter de persoon komt dan is het gezicht niet herkenbaar. En komt er te veel licht van boven, van opzij of van onderen, dan ontstaan er harde slagschaduwen die bepaald niet charmant zijn, vooral als de camera op een te laag punt staat.

Geluid & akoestiek

Een goed geluid is bij een video call minstens net zo belangrijk als een goed beeld. De akoestiek is goed als:

  1. Er niet te veel geluid vanuit de omgeving binnenkomt,
  2. Er geen galm of echo is te horen en als
  3. De uitgaande in inkomende stemmen goed zijn te verstaan.

Om buitengeluid te beperken moet je geluid tegenhouden. Daarvoor is massa nodig, bijvoorbeeld door wanden van steen of van 2x 2 lagen gips met isolatie. De ruimte tussen systeemplafond en bouwkundig plafond zijn ook geïsoleerd en deuren hebben voldoende massa of dubbel glas.

Een galm of echo kan je beperken door geluid te absorberen in zachte materialen zoals tapijt of een zachte plafondtegel. Daarnaast zijn er allerhande soorten akoestische producten te verkrijgen die ervoor kunnen zorgen dat het niet galmt in de kamer. Zo zijn er akoestische tegels te koop, maar is het ook mogelijk om een afbeelding te laten printen op een doek waar absorberend materiaal achter zit.

De kwaliteit van stemgeluid ten slotte, is al snel beter met een goede externe microfoon en speaker worden gebruikt, hoewel veel mensen de voorkeur geven aan een headset of oortjes. Die kunnen dan eventueel zijn voorzien van noice cancelling, wat het achtergrondgeluid vermindert. Test bij een externe speaker en microfoon vooraf of ze niet te dicht bij elkaar staan waardoor het geluid gaat “rondzingen”.

Camera & beeldscherm

In het zakelijk verkeer wordt er vaak wordt een laptop gebruikt voor videobellen. De camera in het beeldscherm staat dan al snel te laag, waardoor je meer plafond ziet dan collega. Dat is eenvoudig op te lossen door een externe camera op een hoger punt (ooghoogte) te plaatsen. En als die camera dan wordt gecombineerd met een wat groter beeldscherm, dan kan je op een wat grotere afstand zitten waardoor je een wat prettiger beeld krijgt.

Ventilatie

Een kamer voor video-bellen hoeft niet groot te zijn, maar je zit al snel een uur intensief te bellen. Zonder goede ventilatie verlies je dan al snel je concentratie en krijg je hoofdpijn. Als er een kleine kamer wordt gemaakt voor video bellen, dan vergeet men vaak om de aan- en afvoer van lucht goed te regelen. En dat is jammer, want de kamer zal dan minder- of minder graag worden gebruikt.

Inrichting & achtergrond

Het meubilair hoeft niet heel specifiek te zijn, hoewel een verstelbare tafel en stoel zijn aan te bevelen. Maar vormgeving speelt een essentiële rol. Het is goed om je af te vragen of het beeld dat men aan de andere kant van de lijn ziet, ook het beeld is dat je uit wil stralen. Natuurlijk zijn er veel digitale achtergronden die je kan gebruiken, maar leuke kleur, accessoires of Branding op de achterwand komen nét even wat authentieker over.

In een schema

We maakten een schema van de zaken waar je op kan letten. Zie de afbeelding hieronder

Meer weten?

Je merkt, er zijn de nodige zaken waarmee je de kwaliteit en uitstraling van een video-call kan verbeteren. Neem gerust eens contact met ons op! Dan vertellen we graag vrijblijvend meer over zaken waar je op kan letten.

Deel blog